Geleide meditaties door Kees

dinsdag 6 februari 2018

Maatschappij ontwrichtende kijkcijfers..


In de tram raak ik aan de praat met een wat oudere vrouw. Ze heeft het over die dag in December. De elfde. Met al die sneeuw toen. "Maatschappij ontwrichtende omstandigheden,"  noemde het nieuws dat.

'Omdat ik tegenover de opnamestudio werk waar De Wereld draait door wordt opgenomen , op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam, werd ik samen met wat collega's gevraagd om als publiek daar te dienen tijdens de uitzending,' vertelt de vrouw. 'Want niemand anders kon komen. Iedereen zat vast in de Maatschappij ontwrichtende omstandigheden.

Ze lacht.

'Was erg leuk trouwens. Erg gastvrij ook.  En omdat dat zo goed ging werden wij ook als publiek gevraagd voor de talkshow van Jinek.  Om elf uur 's avonds. 
Ik zat samen met een paar oudere collega's precies achter Eva Jinek,  dus zouden wij voortdurend in beeld komen. Lachen toch? Maak je toch nooit meer mee?'

Ik knik bevestigend en lach mee.

'Nou,' gaat ze verder, en haar gezicht betrekt.  'We zaten nog geen vijf minuten of dat mens van Jinek begon ons naar plaatsen te dirigeren aan de zijkant van de talkshowtafel, zodat wij niet meer in beeld waren. 
Voor ons in de plaats, namen een stel flink stuk jongere mensen dan wij plaats op de stoelen die wij net hadden verlaten.

Toen wij later hierover klaagden bij de redactie werd ons min of meer bevestigd wat wij al dachten:
Dat mens van Jink, dat zogenaamde meevoelende sociale vrouwtje, deze omroepster van het jaar, wilde gewoon jong publiek achter zich in beeld. Want dat scoort beter. Snap je?  Bij dit soort mensen gaat het maar om één ding in het leven: Hoe staan onze kijkcijfers ervoor?!
Bah!,'  roept ze er achteraan. 'Mag ik dat zeggen,  ja dat mag ik!'  En na die woorden neemt zij afscheid en verlaat de tram.

Terwijl ik verder reis, lees ik de krant: Schokkend lage kijkcijfers voor Humberto Tan's RTL late night Show.  Daaronder: 'wat gaat Tan daar aan doen?'

Wat Tan daar aan doen aanschouw ik die zelfde avond nog.  In plaats van direct aan tafel te zitten bij het begin van de talkshow, heeft Tan zijn gasten nu zittend op een kruk aan de bar geposteerd en voert inleidende gesprekjes. Daarna de begintune en een Tan die als een leeuwentemmer, zijn gasten naar hun plaatsen aan tafel dirigeert.

Meer veranderingen zie ik niet. Ik vermoed, maar ik kan mij natuurlijk vergissen, dat de kijkcijfers hier niet significant door zullen stijgen..
En dat zou jammer zijn voor deze sympathieke  Tan..

6 opmerkingen:

 1. tv-programma's gaan langs mij heen.

  Ik begrijp dat ik ook daar weer te oud voor ben.

  Bejaarde groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk! 'Iedereen zat vast in de Maatschappij ontwrichtende omstandigheden', dit is tegeltjesmateriaal, Kees :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In de tramgesprekken zijn erg leuk. Meer ""gewone"" mensen op tv, daar zal het van opknappen!

  BeantwoordenVerwijderen

Eieren voor je geld kiezen

Rustig , op weg naar de supermarkt, wandel ik door de “restanten van de orkaan Florence” zoals het KNMI weer het noemt. Dat deze orkaan u...