Geleide meditaties door Kees

donderdag 25 januari 2018

Sam

Er moet een nieuwe kat komen. Vindt mevrouw Schilder. Want we hebben er nog maar twee.
Op leeftijd en alleen nog bereid om vriendelijk te zwaaien als er af en toe een muis voorbij wandelt.

Een jonge kat dus. Sam heet hij en hij bevindt zich nog bij zijn oude baas tot hij groot genoeg is.
Sam heeft hartruis . Zielig maar dat wordt dus een vat vol problemen. Dat is mevrouw Schilder niet met mijn eens dus Sam komt gewoon. Business as usual..
Als Sam bij ons is blijkt het een slim maar eigenwijs beestje te zijn. Doet waar hij zin in heeft en na enige maanden blijkt zelfs de hartruis genezen. Spontaan nog wel.

Sam is erg aanhankelijk.  Duwt zijn kopje tegen je hand om aan te geven dat het hoog tijd wordt voor een kroel en een aai van onze kant.
's Ochtends , als hij ook maar even de kans krijgt,  springt hij op ons bed en spint en kroelt alsof het zijn laatste daad is vandaag. Geheel tegen mijn zin,  maar daar trekt hij zich niets van aan.
Wanneer ik op de bank zit met een boek,  springt hij op de leuning achter mij en gaat met zijn volle gewicht in mijn nek liggen. 
Wanneer ik mijn laptop op tafel zet,  zit hij er in een mum van tijd bovenop. Ook bij de anderen van het gezin. Dat is Sam.


Dan is hij oud genoeg om naar buiten te gaan. Ik heb daar een rot gevoel bij.  Geen idee waarom.
Als hij te lang wegblijft, en dat gebeurt nogal eens, begin ik mij zorgen te maken.  Maar ik laat het los.
Ook als wij de hond uitlaten is Sam alert. Hij loopt even mee en verdwijnt dan in de bosjes .Om daar na een meter of twintig als een speer uit te springen en te landen vlak voor de hond die daar bijna een hartverzakking van oploopt.
Op een dag blijft Sam nog langer weg dan gewoonlijk en ik duw de bezorgdheid weer weg. De dag erna worden wij gebeld. Door de dierenambulance is een jonge kat opgehaald die door een auto is overreden. Er is niet veel van hem over maar het is onmiskenbaar Sam. Er is maar één Sam. Zelfs na zo'n gruwelijk ongeluk , zie je dat.

Het ga je goed, Sammie. 
Tot dan..

5 opmerkingen:

 1. Ochèrm...wat zullen jullie die kleine rakker missen.
  Ja als je al een band hebt opgebouwd is het verschrikkelijk om afscheid te moeten nemen...en nog wel op deze manier.
  Sterkte

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Veel sterkte bij dit verlies.
  Ik houd ook ontzettend veel van onze katten en voel met je mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. He, wat een naar einde van een verhaal dat zo mooi begon... Geen kattenmens maar inleven gaat goed. Wat triest, Kees...

  BeantwoordenVerwijderen

Eieren voor je geld kiezen

Rustig , op weg naar de supermarkt, wandel ik door de “restanten van de orkaan Florence” zoals het KNMI weer het noemt. Dat deze orkaan u...