Geleide meditaties door Kees

woensdag 6 december 2017

Kerst met Oliver


Niets leukers dan een boekenwinkel. Boeken, ik houd ervan. De geur, inhoud, de uitstraling. Kiezen is moeilijk. Ik slenter en stop bij een kookboek. Jamie Oliver, kerstrecepten. Ik pak het op en bekijk de inhoud. Een man stopt en kijkt over mijn schouder mee.
'Zou ik niet doen,' zegt hij. 'Niet kopen.'
'Waarom niet,?' vraag ik door bladerend.

'Die vent deugt niet.' Hij wijst op de kaft. 'Zie je? Die vent oogt als een vriendelijke hulpkok van de plaatselijke korfbalkantine. Maar een nog schreeuwerig stuk vleesgeworden valsheid ben ik nog niet tegengekomen.
Ik kijk hem verbijsterd aan. Hij gaat onverdroten door: 'Het liefst zie ik hem op de kaft met zijn tanden in het bloederige hoofd van een aankomend hulpkok en met zes hakmessen tegelijk instekend op de rest van zijn personeel. Dan kom je dichter bij de realiteit en dan weten de mensen tenminste wat zij kopen. En vooral, WIE zij in huis halen!'
Ik zag hem op t.v. Een hulpkok van hem deed iets verkeerd en Heer Oliver schold hem volledig verrot. En het voltallige personeel staat bemoedigend te knikken. Dat, meneer , is Jamie Oliver. Nog zin in een receptje?
Ik kijk hem met open mond aan.
'Juist,' zegt hij, 'dat dacht ik al. Dan wens ik u prettige kerstdagen.'

Ik leg het boek neer. En loop door. De boosheid van de man en het waarom daarvan, overdenkend. Jamie Oliver staart mij vanaf de kaft verwijtend na.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Eieren voor je geld kiezen

Rustig , op weg naar de supermarkt, wandel ik door de “restanten van de orkaan Florence” zoals het KNMI weer het noemt. Dat deze orkaan u...